My Followers

Monday, July 20, 2009

e-Derma



sbnrnya nk share ngan korang psl 1 mesin ni
nama mesin ni e-derma, lbih kuang cam mesin ATM & cash deposit
cheqtie jmpa mesin ni masa sggah semayang kat 1 masjid area maluri .. festime nmpk mesin ni kat masjid, so agk kjakunan la ckit :P fungsinye sama gak, iaitu mnderma secara online instead kita msuk duit dlm box


nk buat transaction pun snang je
just touch screen then pilih nk buat donation
either utk ank yatim, masjid etc
then kita leh key in nama & ic klu nk


da setel kat situ, kita pun msukkan la duit
lbih kuang cam cash deposit machine la
da msuk duit amik resit, done..
mesin ni alternatif je, nk derma secara manual pun bole gak jnji dgn niat yg ikhlas :)
jd kwn2, selamat beramal & bersedekah..



[Mafhumnya] Tiap muslim wajib Bersedekah. Para sahabat bertanya, "Bagaimana kalau dia tidak memiliki sesuatu?" Nabi s.a.w. menjawab, "Bekerja dengan keterampilan tangannya untuk kemanfaatan bagi dirinya lalu Bersedekah." Mereka bertanya lagi. Bagaimana kalau dia tidak mampu?" Nabi menjawab: "Menolong orang yang memerlukankan yang sedang teraniaya" Mereka bertanya: "Bagaimana kalau dia tidak melakukannya?" Nabi menjawab: "Menyuruh berbuat ma'ruf." Mereka bertanya: "Bagaimana kalau dia tidak melakukannya?" Nabi s.a.w. menjawab, "Mencegah diri dari berbuat kejahatan itulah sedekah."
(Hadis Riwayat: Imam Bukhari dan Imam Muslim)

6 comments:

MiSZuE said...

good info
thnks kak:)

hani said...

Wah..senang la macam ni. Duit pun tak hilang kan?..saya pun x pernah tgk lagik mesin mcm tu kat mesjid..huhu..

Dakjaat™ said...

kat masjid jer ker? habis kat pasar2 malam takda? kesian tau org2 rumah anak yatim .. atau persatuan kebajikan yang lain duduk dari jam 5 ptg sampai ke 9 mlm tunggu orang bagi derma....

Ziana said...

Thanks 4 d info..
xde laa jakun bile tjmpe nnt
:)

Mrs.Sheikh said...

uiks...canggih dah malaysia ni ekk..
ade plak mesin derma ni....

miszrLina said...

bagus ar kiosk nih...

bukan pe klu letak kat tabung kekadg duit tu leh "ghaib"....

kan? kan?

baik la yg cam gini... ada system track...

canggih seh...

*aku jakun gak :p