My Followers

Saturday, July 5, 2008

Kajian 25 thn Dato' Dr. Fadzillah Kamsah : Karektor Kelahiran Manusia

msti ada antara u all yg penah baca ni kan :)
meh share ngan cheqtie u all pnyer

JANUARI
Bercita-cita tinggi ~ orangnya serius ~ Suka mendidik dan dididik ~ Sangat mudah melihat kelemahan orang ~ suka mengkritik ~ Rajin ~ setiap yang dibuat nampak keuntungan ~ Suka smart, kemas dan teratur ~ Bersifat sensitif ~ berfikiran mendalam ~ Pandai mengambil hati orang lain ~ Pendiam kecuali telah dirangsang ~ Agak pemalu ~ Daya tumpuan yang sangat tinggi ~ Mudah mendisiplinkan diri sendiri ~ Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema ~ Bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamerkannya ~ Cukup sayang pada kanak-kanak ~ Suka duduk di rumah ~ Setia pada segala-galanya ~ Perlu belajar kemahiran sosial ~ cemburu yg sgt tggi ~

FEBRUARI
Berfikiran abstrak ~ Sukakan benda yang reality dan abstrak ~ Intelligent, bijak dan genius ~ Berpesonaliti yang mudah berubah ~ Mudah menawan orang lain ~ Agak pendiam, pemalu dan rendah diri ~ Jujur dan setia pada segalanya ~ Keras hati untuk mencapai matlamat ~ Tidak suka dikongkong ~ Mudah memberontak apabila dikongkong ~ Suka kegiatan yang lasak ~ Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif ~ Mudah mempamerkan marahnya ~ Tidak suka benda yang remeh-temeh ~ Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya ~ Sangat berani dan suka memberontak ~ Bercita-cita tinggi dan suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya ~ Pemerhatian yang tajam ~ Suka hiburan dan sukan ~ Suka benda yang bersifat seni ~ Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran ~ Berkecenderungan pada benda yang tahyul ~ Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros ~ Belajar untuk mempamerkan emosi ~


MAC
Berpesonaliti yang menarik dan menawan ~ Mudah didampingi ~ Sangat pemalu dan pemendam rasa ~ Sangat baik secara semulajadi, jujur, pemurah dan mudah simpati ~ Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran ~ Suka pada kedamaian ~ Sangat peka kepada orang lain ~ Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain ~ Tidak cepat marah dan sangat amanah ~ Tahu balas budi dan tahu kenang budi ~ Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam ~ Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal ~ Suka berangan-angan ~ Suka melancong ~ Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi ~ Kelam kabut dalam memilih pasangan ~ Suka dgn hiasan rumahtangga ~ Punya bakat seni dalam bidang muzik ~ Kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik ~ Jangan terlalu moody ~

APRIL (Mr Zul)
Sangat aktif dan dinamik ~ Cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal ~ Sangat menarik dan pandai manjakan diri ~ Punya daya mental yang sangat kuat ~ Suka diberi perhatian ~ Sangat diplomatik (pandai memujuk ) ~ Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang ~ Sangat berani dan tiada perasaan takut ~ Suka adventure, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah ~ Emosi cepat terusik ~ Try control the emotion ~Kecenderungan bersifat dendam Agresif, kelam kabut untuk membuat keputusan ~ Kuat daya
ingatan ~ Gerak hati yang sangat kuat ~ Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain ~ Berpenyakit di sekitar kepala dan dada ~ Sangat cemburu dan terlalu cemburu ~

MEI
Kekerasan hati & degil ~ Kuat semangat & bermotivasi tinggi ~ Pemikiran yang tajam ~ Mudah marah apabila tidak dikawal ~ Pandai menarik hati orang lain & menarik perhatian ~ Perasaan yang amat mendalam ~ Cantik dari segi mental & fizikal ~ Tidak perlu dimotivasikan ~ Tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain ~ Mudah dipujuk ~ Bersikap sistematik (otak kiri) ~ Suka berangan ~ Kuat daya firasat ~ memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu ~ Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit ~ Daya khayalan yang tinggi ~ Permikiran yang tajam ~ Pandai berdebat ~ Fizikal yang baik ~ Kelemahan sistem pernafasan ~ Suka sastera, seni & muzik serta melancong ~ Tidak berapa suka duduk di rumah ~ Tidak boleh duduk diam ~ Tidak punya ramai anak ~ Rajin dan bersemangat tinggi ~ Agak boros ~

JUN
Berfikiran jauh & berwawasan ~ Mudah ditawan kerana sikap baik ~ Berperangai yang lemah lembut ~ Mudah berubah sikap, perangai, idea @ mood ~ Idea yang terlalu banyak di kepala ~ Bersikap sensitif ~ Otaknya aktif
(sentiasa berfikir) ~ Sukar melakukan sesuatu dengan segera ~ Bersikap suka menangguh-nangguh ~ Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik ~ Cepat marah & cepat sejuk ~ Suka bercakap & berdebat ~ Suka buat lawak & bergurau ~ Otaknya cerdas ~ berangan-angan ~ Mudah berkawan & pandai berkawan ~ Orang yang sangat tertib ~ Pandai mempamerkan sikap ~ Mudah kecil hati ~ Mudah kena selsema ~ Suka berkemas ~ Cepat rasa bosan ~ Sikap terlalu memilih & cerewet ~ Kurang mempamerkan perasaan ~ Lambat nak sembuh apabila terluka hati ~ Suka kepada barang yang berjenama ~ Mudah menjadi eksekutif ~ Kedegilan yang tidak terkawal ~ Sesiapa yang memuji saya adalah musuh saya tetapi siapa menegur saya adalah kawan saya ~

JULAI
Sangat seronok didamping ~ Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki ~ Agak pendiam kecuali diransang ~ Ada harga dan maruah diri ~ Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan ~ Mudah dipujuk dan bercakap lurus ~ Sangat menjaga hati orang lain ~ Sangat peramah ~ Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya ~ Berjiwa sentimental ~ Jarang berdendam ~ Mudah memaafkan tapi sukar melupakan ~ Tidak suka benda remeh-temeh ~ Membimbing cara fizikal dan mental ~ Sangat peka, caring dan mengasihi serta penyayang ~ Layanan yang serupa dengan semua orang ~ Tinggi daya simpati ~ Pemerhatian yang tajam ~ Suka menilai orang lain dengan pemerhatian ~ Mudah dan rajin belajar ~ Suka muhasabah diri ~ Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama ~ Suka mendiamkan diri ~ Suka duduk di rumah ~ Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan ~ Tak agresif kecuali terpaksa ~ Lemah dari segi kesihatan perut ~ Mudah gemuk kawal tak kawal diet ~ Minta disayangi ~ Mudah terluka hati tapi lambat pulih ~ Terlalu mengambil berat ~ Rajin dalam membuat kerja ~

OGOS
Suka berlawak ~ Mudah tertawan kepadanya ~ Sopan santun dan caring terhadap orang lain ~ Berani dan tidak tahu takut ~ Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan ~ Pandai pujuk orang lain ~ Terlalu pemurah & bersikap ego ~ Nilai harga diri yang sangat tinggi ~ Dahagakan pujian ~ Semangat juang yang luar biasa ~ Cepat marah & mudah mengamuk ~ Mudah marah apabila cakapnya dilawan ~ Sangat cemburu ~ Daya pemerhatian yang tajam & teliti ~ Cepat berfikir ~ Fikiran yang berdikari ~ Suka memimpin & dipimpin ~ Sifat suka berangan ~ Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat ~ Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk ~ Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit ~ Belajar untuk relax ~ Sikap kelam kabut ~ Romantik, pengasih & penyayang ~ Suka mencari kawan ~

SEPTEMBER
Sangat bersopan santun & bertolak ansur ~ Sangat cermat, teliti & teratur ~ Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik ~ Pendiam tapi pandai bercakap ~ Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati ~ Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur ~ Kerja yang dilakukan sangat sempurna ~ Sangat sensitif yang tidak diketahui ~ Orang yang banyak berfikir ~ Daya pentaakulan yang baik ~ Otak bijak & mudah belajar ~ Suka mencari maklumat ~ Kawal diri dari terlalu mengkritik ~ Pandai mendorong diri sendiri ~ Mudah memahami orang lain (daya firasat yang tinggi) kerana banyak simpan rahsia ~ Suka sukan, hiburan & melancong ~ Kurang menunjukkan perasaannya ~ Terluka hatinya sangat lama disimpan ~ Terlalu memilih pasangan ~ Sukakan benda yang luas ~ Bersistematik ~

OKTOBER
Suka sembang ~ Suka orang yang sayang padanya ~ Suka ambil jalan tengah ~ Sangat menawan & sopan santun ~ Kecantikan luar & dalam ~ Tidak pandai berbohong & berpura-pura ~ Mudah rasa simpati, baik dan pentingkan kawan ~ Sentiasa berkawan ~ Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama ~ Cepat marah ~ Macam pentingkan diri sendiri ~ Tidak menolong orang kecuali diminta ~ Suka melihat dari perspektifnya sendiri ~ Tidak suka terima pandangan orang lain ~ Emosi yang mudah terusik ~ Suka berangan & pandai bercakap ~ Emosi yang kelam kabut ~ Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan) ~ Suka melancong, bidang sastera & seni ~ Pengasih, penyayang & lemah lembut ~ Romantik dalam percintaan ~ Mudah terusik hati & cemburu ~ Ambil berat tentang orang lain ~ Suka kegiatan luar ~ Orang yang adil Boros & mudah dipengaruhi persekitaran ~ Mudah patah semangat
~

NOVEMBER (cheqtie di sini!!)
Banyak idea dalam perkara ~ Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya (haah, mmg pun) ~ Berfikiran kehadapan ~ Berfikiran unik dan bijak ~ Penuh dengan idea-idea baru yang luar biasa (well, u know me ;) wakakak)~ Pemikiran yang tajam ~ Daya firasat yang sangat halus dan tinggi ~ Bagus untuk jadi doktor (ye ke?)~ Cermat dan teliti ~ Personality dinamik ~ Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia (hati2 u all :P )~ Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra (klu br jmpa mmg ssh ckit nk ckp.. malu kot?) ~ Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran ~ Terlalu degil dan keras hati apabila hendak ~ Diusahakan sehingga berjaya ~ Tak suka marah kecuali digugat ~ Mudah ambil berat terhadap orang lain ~ Pandai muhasabah diri ~ Cara berfikir lain dari orang lain ~ Otak yang sangat tajam ~ Pandai mendorong diri sendiri ~ Tidak hargai pujian ~ Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi dan apabila hendak sesuatu cuba sampai berjaya ~ Badan yang “tough” (sasa) (not me)~ Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam ~ Romantik ~ Tidak pasti dgn hubungan kasih sayang ~ Suka duduk di rumah ~ Sangat rajin dan berkemampuan tinggi ~ Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia ~ Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi ~ Bercita-cita tinggi ~ Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah~

DISEMBER
Sangat setia dan pemurah ~ Bersifat patriotik ~ Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan ~ Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa ~ Bercita-cita tinggi ~ Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi ~ Seronok didampingi ~ Suka bercampur dengan orang ~ Suka dipuji, diberi perhatian dan suka dibelai ~ Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur ~ Tidak pandai berpura-pura ~ Cepat marah ~ Perangai yang berubah-ubah ~ Tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi ~ Benci pada kongkongan ~ Suka berlawak ~ Pandai buat lawak ~ berfikiran dengan logic ~

10 comments:

miszrlina said...

muahahahhaha...
betulll..betttuulllll...
tepat sekali...hehe

yg nov tu lagi tepat..keh keh...

zeti said...

ko nyer tul ek?
pemalu? ehehhe

amboi, ngata aku nmpk
ntah pe agknye yg btul tu :p
ehehhee

PrinCeSS said...

saya september..
pendiam tapi pandai bercakap??
cam opposite je..hehe

PrinCeSS said...

btw nama sy sumayyah..tahun nie 19 tahun..^_^

zeti said...

hi sumayyah..
thnks dtg blog akak
maya bln sept ek?
otak bijak & mdah blajar
ptt la da smpai negara org adik kita ni :)

Princess Redbloodsnow said...

z lahir bulan Ogos
ade yg tepat sekali...ade lak sebaliknyer..hehehe

:P

zeti said...

besa la zie, ada yg btul & ada yg x..
tp truskan yg mana +ve tu k..

zie sama ngan ayh akak la, bln august
wah zie..
bbakat dlm seni lukis..
tp mmg zie kreatip kan :)

Beautiful Disaster said...

ryn september!!

Letting the time pass me by said...

I lahir bulan November..

tapi basically, although the generalization seems to be right, tapi kalau teliti lebih dalam lagi, it is really a general karektor aje..

zeti said...

beautiful disaster@ ryn ->
u sept ye yang..? sgt kool & baik hati gitu.. :)

letting the time pass me by ->
sama ngan zeti la gitu bln nov.. tp mmg btul pun ckp u, yg ni general je :)